Choď na obsah Choď na menu
 


15. 8. 2020

Niečo o hydine

Kura domáca (Gallu gallus domesticus)

Kura domáca (sliepka) je vyšľachtená z kury divej (Gallus gallus), ktorá pochádza z oblasti Indie a Juhovýchodnej Ázie, kde ich domestikácia prebiehala asi 4 000 rokov pred Kr. Z Indie sa zdomácnené kury dostali do západnej časti Malej Ázie a neskôr v 5. storočí pred Kr. aj do Grécka. V starovekom Egypte sú skrotené kury známe od obdobia 18. dynastie.

Všetky kury sú zaradené medzi hrabavce => sú prispôsobené životu na zemi, majú zavalité telo, silné nohy vhodné na bežanie s pevnými pazúrmi požívanými na hrabanie a krátke krídla kvôli ktorým ťažko lietajú. Perie nie je mastné, preto rýchlo premokne. Mláďatá sú nekŕmivé.

Kury (domáce aj divoké) sa živia prevažne semenami rôznych rastlín ale aj listami a výhonkami, pazúrmi vyhrabávajú zo zeme hmyz a červy, tiež nepohrdnú malými hlodavcami.

Okrem polárnych oblastí sa kura domáca chová po celom svete. Do teraz bolo vyšlachtených viac než tisíc plemien (nie druhov! druhy sú živočíchy od prírody nezmenené zásahom človeka - šlachtením, plemená sú akési modifikácie daného druhu napr. druh - kura domáca ---> plemeno - oravka ) kury domácej.

Plemená kúr sa rozdeľujú na: 

  • nosné plemená (napr. vlašky)
  • mäsové plemená (napr. faverolky)
  • plemená s kombinovanou úžitkovosťou (napr. amroxy)
  • bojové plemená (napr. asilky)
  • okrasné plemená (napr. hodvábničky)