Choď na obsah Choď na menu
 


18. 8. 2020

Faverolky nemecké

Niečo o faverolkách

Impozantné plemeno s prevažne mäsovou úžitkovosťou je známe predovšetkým rýchlym rastom a kvalitným mäsom. Zaujme ale aj svojím vzhľadom - mohutný trup, bohaté fúzy a pančušky na nohách.

Faverolky vznikali koncom 18. a začiatkom 19. storočia z kríženia pre produkciu mäsa. Pôvodné sliepky boli krížené s hudánkami a dorkinkami, ktoré mali zlepšiť kvalitu ich mäsa, a neskôr so svetlými brahmankami pre zväčšenie telesného rámca. Miestom ich pôvodu je dedina Faverolles v departemente Seine et Oise. 

Znáška je oproti iným plemenám nižšia, pohybuje sa od 130 do 160 vajec, ale je rovnomerne rozložená do celého roka. Sliepky znášajú aj v zime. Vajcia majú svetlohnedú škrupinu. Minimálna hmotnosť násadových vajec je 55 g. Kvokavosť sa objavuje zriedka.

Faverolky sú veľmi priateľské, pokojné a mierne, nelietajú. Napriek tomu sú aktívne a využijú aj väčšie výbehy. Podobne ako u iných stredne ťažkých plemien, aj u nich hrozí pri kŕmnej dávke bohatej na energiu a nedostatku pohybu k priberaniu.

Môj chov

Momentálne sa už chovu faveroliek nevenujem.

20200818_224239.jpg20200818_224223.jpg